您所在的位置:首页 >> 师资力量 >> 教授

李里峰

发布日期:2016-10-17  浏览次数:3728

李里峰.jpg

office hour周四下午14:0017:00,圣达楼356室

李里峰,历史学博士,南京大学政府管理学院教授,博士生导师。兼任南京大学-霍普金斯大学中美文化研究中心(HNC)中方教授,南京大学学衡研究院研究员,南京大学人文社会科学高级研究院兼职研究员,中国政治学会理事,江苏省政治学会常务理事,《新学衡》、《亚洲概念史研究》、“历史与记忆译丛”编委。

入选教育部“新世纪优秀人才”、江苏省“青年社科英才”、江苏省“333工程”第二层次培养对象、南京大学“优秀中青年学科带头人”。2015年当选《南方人物周刊》“中国青年领袖”。曾赴美国、加拿大、德国、澳大利亚、日本、韩国、台湾、香港等地进行学术交流,哈佛燕京学社(HYI)访问学者,匹兹堡大学、阿尔伯塔大学、台湾中研院近代史研究所短期访问学者。

主要研究领域为中国革命与中国政治、政治学理论、概念史等。著有《革命政党与乡村社会——抗战时期中国共产党的组织形态研究》、《中国考试通史(卷四·民国)》(合著)等,译有《政治哲学与幸福根基》、《历史之源》、《唤醒中国——国民革命中的政治、文化与阶级》(合译)、《红雨:一个中国县域七个世纪的暴力史》(合译)等,在境内外发表中、英、韩文学术论文及评论 70 余篇。

现开设课程:中国政治制度史(本科生),革命与现代国家建构(本科生),政治社会学专题研究(硕士生),中国政治制度与思想专题研究(博士生,合开),政治学原理(MPA),中国乡村政治(南京大学-霍普金斯大学中美文化研究中心国际学生)。

Email: llf@nju.edu.cn

Li Lifeng is a professor of political science and deputy dean of school of government at Nanjing University. He received his doctorate of modern Chinese history at Nanjing University in 2002. He was Harvard-Yenching visiting scholar of 2012-13 and has been guest professor of Johns Hopkins University - Nanjing University Center for Chinese and American Studies since 2011. His research covers Chinese politics in 20th century, political theory, and conceptual history. In recent years, he has been exploring Chinese communist revolution from interdisciplinary perspectives.

Prof. Li is the author or co-author of Revolutionary Party and Rural Society: The Organizational Structure of the Chinese Communist Party, 1937-45 (2011), A General History of Examination in China, volume 4: Republic China (2004), and dozens of journal papers in Chinese as well as in English. He is also the Chinese translator or co-translator of Awakening China: Politics, Culture and Class in the Nationalist Revolution (John Fitzgerald), Political Philosophy: A Very Short Introduction (David Miller), History: A Very Short Introduction (John Arnold), and Crimson Rain: Seven Centuries of Violence in a Chinese County (William Rowe). He teaches “Political Institutions and Thoughts of China”, "History of Chinese Political Institutions", “Political Sociology”,“Principles of Political Science”,  "Revolution and Modern State Building", and “Rural Politics in China”.